gastenboekrkaartr

Stuur een Emailtje bij vragenzoek op de websiteTerug naar het beginvolgende

Blackfoot Sioux

miniconjouhunkpapatwokettleoglalablackfootsiosans arcbrule

De Blackfoot Sioux (Blackfeet of the Lakota Nation), of Sihasapa in hun eigen taal, zijn een subdivisie van de Teton Sioux of Westelijke Sioux, die weer deel uit maken van de Lakota.
We moeten de Blackfoot Sioux niet verwarren met de Blackfeet stam die in Montana en Alberta leefden( een geheel andere stam). Het reservaat waar de Blackfoot Sioux deel van uit maken ligt in Noord Dakota, maar het zuidelijke deel van het reservaat(waar de meeste Blackfoot wonen), ligt in het noorden van Zuid Dakota (Standing Rock reservaat). De Blackfoot hebben weliswaar lange tijd in de omgeving van de Blackhills gewoond, maar niet altijd..

Laten we terug gaan in de tijd.

Terwijl de eerste Europeanen zich in het oosten van de VS vestigden, trokken diverse stammen naar het westen op de vlucht voor deze kwade mensen. Het gevolg hiervan was dat de wakkere stammen die al reeds in het westen woonden, werden verdreven of vrijwillig wegtrokken verder naar het westen. Terwijl de blanken steeds verder westwaarts trokken, moesten ook de oostelijke stammen steeds verder naar het westen trekken. Deze stammen waren van origine woudland stammen en later werden veel van deze stammen bekend als Plains stammen, nadat zij hun kampen opsloegen in wat nu midden West Amerika wordt genoemd.
Op een gegeven moment liep het bereik van de Sioux van Canada tot bijna in Mexico en besloeg onder andere oost Montana, Wyoming, Zuid Alberta, Saskatchewan, Manitoba , Colorado, sommige oostelijke delen van New Mexico, Noord en Zuid Dakota , Nebraska, Kansas, Oklahoma, Minnesota, Iowa, Arkansa en Texas. Ook bewoonden zij de bosgebieden rondom de grote meren, begrenst door het Michigan meer en het Superior meer in het Oosten en de Missouri in het westen; dit was inclusief Illinois en delen van Wisconsin en Iowa. Toen zij rond de Grote Meren leefden werden zij de Oostenlijke Dakota genoemd. Het deel wat uiteindelijk naar het westen trok, werd bekend onder de naam Lakota, die uit diverse substammen bestond en die weer uit vele bands.

De Sioux leefden dus in het gebied van de Grote meren totdat ook zij naar het westen werden gedwongen. Hun grote migratie naar de Plains begon echter pas toen zij in het bezit van het paard kwamen.

blackfeet sioux