gastenboekrkaartr

Stuur een Emailtje bij vragenzoek op de websiteTerug naar het beginvolgende

De Brulé

miniconjouhunkpapatwokettleoglalablackfootsiosans arcbrule

Brulé:(verbrand, de Franse vertaling van, Sichangxu, “verbrande dijen”) een substam van de Teton divisie der Lakota. Lewis en Clark vermeldden ze in 1804, als de Tetons van de verbrande bossen, ongeveer 300 mensen.
Zij trokken rond aan beide oevers van de rivieren de Missouri, White en Teton.
In 1806 bevonden zij zich aan de oost zijde van de Missouri. In 1850 bevonden zij zich volgens Hayden aan de hoofdwateren van de rivieren de White en de Niobara, ook vermeld hij dat Chief Makozaza aan het hoofd stond, een man die op een goede en eerlijke manier leiding aan de stam gaf en die ervoor zorgde dat zijn mensen altijd te eten hadden.
Ze waren goede jagers, normaal gesproken goed gekleed en hadden meestal voldoende vlees op voorraad. Ze hadden goede, ruime lodges en veel paarden. Ze wisselden hun bezigheden af door te jagen op de Bizon, wilde paarden te vangen en door op oorlogspad te gaan naar de Arikara. Ze verbleven dan aan de Platte rivier of aan de Pawnee rivier.
Iedere zomer ondernamen die jonge krijgers excursies naar het gebied van de Platte en Arkansas rivieren, op zoek naar wilde paarden, die daar toen in grote getale voorkwamen.

brle

Brulé krijgers


Toen emigranten op weg naar California en Oregon, door het land van de Dakota trokken, leden de Brulé het meest onder de door de emigranten meegebrachte ziekten. Meer dan welke divisie dan ook. Dit kwam doordat zij het dichtst bij de route van de Emigranten leefden.
Het verdrag van 29 april 1868, tussen de Sioux bands en de overheid, kwam voornamelijk tot stand door de inzet van de Brulé Chief Swift Bear.
Ondanks dat , namen een groep Brulé, rond die tijd of vlak daarna deel aan de aanval op majoor Forsyth aan de Republican rivier. Hayden, geeft aan dat er in 1856 zo’n 150 lodges in het Brulé dorp waren. In 1890 waren er zo’n 3.245 Upper Brulé in het Rosebud reservaat in Zuid Dakota. De Lower Brulé stam in Crowcreek bestond toen uit zo’n 1025 leden. De Brulé zijn geografisch verdeeld in 3 groepen: De Kheyatawichasha of Upper Brulé, de Kutawichasha, oftewel Lower Brulé en de Brulé van de Platte.
Sub divisies:

 

Lewis en Clark (1806):

 

1 Esahateaketarpar (Isanyati?),

2 Warchinktarhe,

3 Choketartowomb (Chokatowela),

4 Ozash ( Wazhazha),

5 Menesharne

 

Door de Brulé in 1880 zelf gemeld in 1880:

 

1 Iyakoza

2 Chokatowela

3 Shiyolanka

4 Homna

5 Shiyosubula

6 Kanghiyuha,

7 Pispizawichasha,

S Waleghaunwohan,

9 Wacheunpa,

10 Shawala,

11 Ihanktonwan,

12 Nakhpakhpa,

13 Apewantanka.

 

 

W.J. Cleveland vermeld de Moderne divisies in 1884 als volgt:

 

1 Sichanghu,

2 Kakeglia,

3

(a) Hinhanshunwapa,

(b) Shunkahanapin,

4 Hihakanhanhanwin,

5 Hunkuwanicha,

6Miniskuyakichun,

7

(a) Kiyuksa,

(b) Tiglabu,

8 Wacheunpa,

9 Waglukhe,

10 Isanyati,

11 Wagmezayuha,

12

(a) Waleghaonwohan,

(b) Wakhna,

13 Oglalaichichagha,

14 Tiyochesli,

15 Wazhazha,

16 Ieskachincha,

17 Ohenonpa,

18 Okaghawichasha.