gastenboekrkaartr

Stuur een Emailtje bij vragenzoek op de websiteTerug naar het beginvolgende

Klikitat

taalgflokatiegfpopulatiegfbandsgfcultuurgfgeschiedenisgfreservatengflinksgf

Klikitat (in het Chinook: “achter”, wat verwijst n naar het Cascade gebergte). Een Shahaptian stam, wiens voormalige verblijfplaats bij de hoofdwateren van rivieren de Cowlitz, Lewis, White Salmon en Klickitat, ten noorden van de rivier de Columbia, lag. Hun oostelijke buren waren de Yakima, die een nauw verwante taal spraken. Ten westen van hen leefden diverse Chinook en Salishan stammen.

In 1805 vermelden Lewis en Clark dat de stam in de winter aan de rivieren de Yakima en Klickitat leefden en zij schatten het aantal Klikitat op 700.

Tussen 1820 en 1830 werden de stammen van de Willamette vallei, bezocht door een epidemie van koorts en nam het aantal stamleden fors af. Gebruik makend van hun zwakte, staken de Klikitat de rivier de Columbia over en trokken naar de Umpqua vallei in het zuiden. De bezetting van dit gebied was echter maar tijdelijk, want al snel werden ze gedwongen terug te keren naar hun oude leefgebied ten noorden van de Columbia.

De Klikitat waren altijd al actieve en ondernemende handelaren en als gevolg van hun centrale ligging stonden zij bekend als de intermediairs met de stammen van de oostkust. Zij voegden zich bij de groep die het Yakima verdrag van 9 juni, 1855, tekenden. In dit verdrag deden zij afstand van hun woongebieden, aan de VS. Op dit moment leven ze in het Yakima reservaat in Washington, waar zij zo zijn samengesmolten met de andere stammen dat een schatting van het aantal Klikitat niet meer te maken is. Van de groepen in het reservaat, die nog erkend worden, zijn de Topinish waarschijnlijk het meest verwant aan de Klikitat en kunnen beschouwd worden als een tak van de Klikitat. De Taitinapam spreken een vergelijkbare taal net als een kleinere groep.