gastenboekrkaartr

terugStuur een Emailtje bij vragenzoek op de websiteTerug naar het beginvolgende

De Mescalero Apache

aravaipa apachechiracahua apachecoyotero apachefraones apachejicarilla apache

kiowa apachelipan apachemescalero apachepinalenos apache

Spaans voor “mescal mensen”, vanwege hun gewoonte om mescal te eten)
Een apache stam die behoorde tot de Vaqueros en Faraones groep gedurende diverse perioden in de Spaanse geschiedenis van het Zuid- westen. Het gebied waarin zij rondtrokken lag tussen de Rio Grande en de rivier de Pecos in New Mexico, maar reikte ook tot op de Staked Plains en zuidwaarts in Coahuila in Mexico.
Zij werden niet gezien als zo strijdlustig als de Apache uit Arizona, maar verder waren er veel overeenkomsten met die apache stammen. Mooney spreekt over de volgende divisies:
Nataina
Tuetinini
Tsihlinainde
Guhlkainde
Tahuunde
Deze bands hadden contact met elkaar en trouwden onderling. Iedere band had een eigen Chief en Sub- Chief.
De Mescalero leven nu in een reservaat van 474,240 hectaren groot in New Mexico, dat voor hen gesticht werd in 1873. Hun populatie was in 1905 zo’n 400, dit was inclusief een aantal Lipan Apache.
De Mescalero waren van origine nomadische jagers en krijgers,. Ze verbleven vaak maar korte tijd op een vaste plek en bouwden hutten die ook wel pick-ups genoemd worden. Dit waren ronde of ovale hutten gemaakt van twijgen. Ook leefden zij in teepees, gemaakt van eland of bizonhuiden.
Heden ten dagen, bestaat de Mescalero stam uit 3 substammen, de Chiricahua, Lipan en Mescalero. De Mescalero waren kundige verzorgsters en konden water vinden op plekken waar anderen van de dorst zouden sterven. Ze bereidden vlees en prepareerden huiden, die door de mannen thuis gebracht werden. Ze plukten vruchten en fruit en groeven wortels op. De apache gebruikten de wortels van de Yucca, loste deze op in water en gebruikte het mengsel als Shampoo. Maar darnaast gebruikten ze ook het hart van de Mescalplant om te bereidden tot voedsel.

Mescalero Pubertijd ritueel.

Dit is een van de meest traditionele en heilige rituelen van de Mescalero Apache. Het is een vier dagen durende rite van Passage, een ritueel dat de overgang van een vrouw van de ene fase van het leven naar de andere fase van het leven viert. Een jonge vrouw vierde haar “ Passage” met een door de familie voorbereid feest, dansen, zegeningen en rituelen. Deze ceremonie verbind de Mescalero als stam. In de avond konden bezoekers een glimp opvangen van dit ritueel en zagen de gemaskerde dansers met hun uitvoering van zang en dans. het ritueel is een serieuze opgave voor de familie van het meisje en de voorbereidingen begonnen soms al een jaar van te voren, met het verzamelen van heilige objecten zoals de geroosterde hart van de Mescalplant en de pollen van waterplanten. Naast een medicijnman en vrouw moesten er dansers en zangers geregeld worden. Er moest ook een ceremoniële jurk geregeld of gemaakt worden. Daarnaast was het belangrijk dat de familie voor iedere dag van het ritueel een feest voorbereidde. Ook werden er geschenken uitgewisseld. Het wordt beweerd dat de ceremonie aan de apache is gegeven door White Painted Woman. Toen haar mensen, de Apache, werden onderdrukt door slechte monsters, creëerde White Painted Woman een zoon, die deze figuren vernietigde en die de aarde weer leefbaar maakte. Zij staat model voor heldhaftigheid en de maagdelijkheid van het vrouw zijn. Gedurende het ritueel, kleed het meisje zich en gedraagt zich als White Painted Woman. Ze wordt ook niet bij haar naam genoemd, mar is bekend als White Painted Woman. Met het beginnen van de zonsopkomst op de eerste dag wordt het meisje begeleid en geadviseerd door een medicijnvrouw, gedurende de vier dagen van officiële regels en evenementen. Een ceremoniële hut in de vorm van een teepee wordt door de medicijnvrouw en haar helpers gebouwd aan het eind van de ceremonie.
Het meisje is gekleed in een kostuum gemaakt van hertenleder, dat zij de komende acht dagen zal dragen. Haar begeleider geeft haar vervolgens een rietje, waardoor zij tijdens die acht dagen moet drinken, waarbij het niet toegestaan is dat water haar lippen raakt. Het is voor haar ook verboden op zichzelf met haar nagels te krabben en op de jeuk tegen te gaan krijgt ze een houten krabber. Het meisje mag maar weinig praten, moet wat er tegen haar gezegd wordt ter harte nemen en dient eenkleurige houding aan te nemen. Tegen het einde van dag vier wordt iedere ervaring, zelfs slaap en de wandelstok voor ouderen, genoemd in de liederen die gezongen worden met als doel een lang en gelukkig leven voor het meisje en de mensen van de Apache. Gedurende de vier dagen daarna, draagt het meisje dezelfde jurk, mag zij zich niet wassen en niet met water in aanraking komen. Het meisje moet ook nog haar drinkrietje en krabber blijven gebruiken. Aan het einde van deze periode, wast de medicijnvrouw haar haar en lichaam met zeep gemaakt van de wortel van de Yucca. Dan verkleed het meisje zich in haar normale kleding, klaar voor de volgende fase van haar leven in de gemeenschap.