gastenboekrkaartr

Stuur een Emailtje bij vragenzoek op de websiteTerug naar het beginvolgende

Miniconjou Sioux

miniconjouhunkpapatwokettleoglalablackfootsiosans arcbrule

Miniconjou( zij die bij het water planten).

Vaak vragen mensen mij:”hoe kom je toch aan al die informatie?”. Dan zeg ik ze dat ik zoek, zoek en nog eens zoek. Ik pak mijn boeken en zoek me suf op het internet.
Zo ook toen ik de informatie bij elkaar wilde rapen over de Teton- Miniconjou band (Sioux- Lakota). Wat schetst mijn verbazing echter, na uren zoeken kom ik niet verder als een paar feitjes.
De Miniconjou leefden voornamelijk in de Black Hills aan de rivier de Platte in het huidige west- centraal Zuid Dakota.

Zij Maakten deel uit van het volk der Sioux en waren een band van de Lakota of Teton.
Op 29 april 1868 werd het fort Laramie verdrag, getekend door de Brulé, Oglala, Miniconjou, Yanktonai, Hunkpapa, Blackfeet, Cuthead, Two Kettle, Sans Arcs en de Santee en Arapaho.

Chief Big Foot was een van de bekendste Chiefs van de Miniconjou en werd door zij mensen beschouwd als een man van vrede en werd gerespecteerd om zijn politieke en diplomatieke successen. Hij was goed in het bemiddelen tussen ruzies en stond hoog in aanzien bij de andere Teton Bands. Tijdens de jaren 1870, sloot hij zich aan bij Crazy Horse en Sitting Bull om met hen de strijd tegen het Amerikaanse leger aan te gaan. Hoewel de stam flink te lijden had tijdens de oorlog om de Black Hills van 1876- 1877, zagen ze weinig aktie
Aan het eind van 1890, nadat hij van de dood van Sitting Bull had gehoord, leidde Chief Bigfoot zijn band van Miniconjou Sioux naar het zuiden, richting het Pine Ridge reservaat. De Chief en zijn mensen hadden de Ghost Dance afgezworen, er van overtuigd dat deze alleen maar meer problemen zou veroorzaken. Voordat zij in het reservaat aankwamen, werden zij door de zevende cavalerie onderschept en moesten zij hun wapens inleveren. Er werd een schot gelost en een paar minuten later waren er 128 Miniconjou dood. Dit incident staat ook wel bekend als de “ Massacre bij Wounded Knee”
Aan het eind van de zomer van 1854 verzamelen zich 3,000 Oglala en Brulé Sioux bij Fort Laramie, om hun goederen en provisies op te halen. Op 19 augustus 1854 vindt het “Grattan Incident” plaats bij Fort Laramie nadat de tweede luitenant Grattan een bezoekende Miniconjou probeert te arresteren. Deze Miniconjou, High Forehead genaamd, had 8 mijlen ten oosten van het fort een koe van een emigrant gedood. Luitenant Grattan trekt er met 30 vrijwilligers op uit, nadat hij van het incident gehoord heeft. Nadat hij bij het kamp van Chief Conquering Bear aangekomen is, eist hij van de Chief de uitlevering van de dader. De Chief bleef echter weigeren en tijdens het overleg, lost één van Grattan’s mannen een schot. In reactie hierop beginnen ook de anderen te schieten. De Chief probeerde het schieten nog te stoppen maar werd geraakt door een artillerie schot.Uiteindelijk kwamen alle betrokkenen om, met uitzondering van één van Grattan‘s mannen.. Dit is het eerste gevecht van de “Oorlog van de Noordelijke plains”
Chief Red Horse was een van de Miniconjou Chiefs die mee vocht tijdens de “Slag bij de Little Bighorn”, naast natuurlijk vele andere Miniconjou krijgers.
En dit is alles……