gastenboekrkaartr

Stuur een Emailtje bij vragenzoek op de websiteTerug naar het beginvolgende

Oglala Sioux

miniconjouhunkpapatwokettleoglalablackfootsiosans arcbrule

De Oglala waren de belangrijkste divisie van de Teton Sioux. Er is echter maar weinig bekend over de vroegere geschiedenis van deze stam. De moderne geschiedenis verteld over constante strijd met andere stammen en strijd tegen de blanken. Het eerste vastgelegde contact met de Oglala is van Lewis en Clark. Zij kwamen de Oglala in 1806 tegen, levend in het gebied boven de Brulé Sioux, aan de Missouri rivier, in het huidige Zuid Dakota.
In 1825 leefden ze aan beide zijden van de Bad rivier van de Missouri tot aan de Black Hills. Op dat moment waren zij vriendschappelijk met de blanken en hadden zij vrede met de Cheyenne gesloten. Met alle stammen om hun heen stonden zij echter op vijandelijke voet, met uitzondering van die van hun eigen volk. Hun aantal werd op dat moment geschat op 1500 waarvan er 300 krijgers waren. Hun gewoonlijke ontmoeting plek was aan de mond van de Bad rivier, waar zich een handelspost bevond die hen te beschikking stond. Rond 1850 trokken zij over de vlakten in het gebied tussen de noordelijke en zuidelijke vorken van de Platte rivier ten westen van de Zwarte heuvels. Rond 1862 leefde zij vervolgens in het gebied dat loopt naar het oosten, vanaf Fort Laramie, aan de mond van de Laramie rivier en aan de Noordelijke Platte rivier, inclusief de Zwarte Heuvels en de bronnen van de Bad rivier, tot aan de vork van de Cheyenne rivier. De Smet schreef:” de ergste onder de vijandelijke bands zijn de Blackfeet, de Oglalas, de Unkpapas en de Santee. De Oglala namen onder andere deel aan de slachting op luitenant Grattan en zijn mannen, bij fort Laramie in 1854. Vanaf het jaar 1865 waren de Oglala en andere onrustige bands van de westerse Sioux, een last voor de grensbewoners, zij vielen de kolonisten constant aan en ook bestormden zij regelmatig de forten in het gebied. Hun leiders op dat moment waren, Sitting Bull en Crazy Horse. De invasie van de Zwarte heuvels door goudzoekers, leidde tot de oorlog van 1876, waarin generaal Custer en zijn mannen ten onder gingen. Voorafgaande aan deze strijd, sloten zich vele ontevreden indianen bij Sitting Bull aan, zodat er tijdens de strijd bij Little Bighorn maar liefst 2500 tot 3000 krijgers aanwezig waren. De overwinnaar en zijn band werden echter al snel verslagen door Generaal Miles en zijn mannen en de rest vluchtte naar Canada. Crazy Horse en zijn twee duizend volgelingen gaven zich over bij het Red Cloud agentschap, in mei daarna. De belangrijkste verdragen die de Oglala met de verenigde staten sloten waren die van 5 juli 1825, aan de mond van de Teton(Bad) rivier. Verder het verdrag dat zij in 1865 sloten in fort Sully, en een belangrijk verdrag dat op 29 april 1868, werd gesloten in Fort Laramie, waarin zij beloofden hun vijandelijkheden te staken en waarin de grenzen van de gebieden werden vastgelegd.

De Oglala divisies:Lewis en Clark vernoemde in hun rapport maar twee divisies, de Sheo en de Okandandas. Volgens een rapport van Indiaanse zaken uit 1875, waren er op dat moment 4 divisies: de Oglallallas, de Kiocsies, Onkapas en de Wazazies. Dominee John Robinson schrijft in een brief aan Dorsey(1879) over de volgende divisies:Payabya
Tapishlecha
Kiyuksa
Wazhazha Iteshicha
Oyukhpe
Waglukhe
Dit klopt met de uitleg van Red Cloud en volgens dominee Cleveland bestonden deze divisies uit de volgende twintig bands:
1) Iteshicha
(2) Payahya
(3) Oyukhpe
(4) Tapishlecha
(5) Peshla
(6) Chekhuhaton
(7) Wablenicha8) Peshlaptechela
(9) Tashnahecha
(10) Iwayusota
(11) Wakan
(12) (a) Iglakatekhila
(b) Iteshicha
(13) Iteshichaetanhan 14) Kiyuksa
(15) Wacheonpa
(16) Wachape
(17) Tiyochesli
(18) Waglukhe
(19) Oglala
(20) Ieskachincha.
 Niet geïdentificeerde bands zijn de:

Minisha
Night Cloud,
Old Skin Necklace,
Red lodge, and the
Shorthair band.

vrouwen oglala