gastenboekrkaartr

Stuur een Emailtje bij vragenzoek op de websiteTerug naar het beginvolgende

De Tonkawa

taalgflokatiegfpopulatiegfbandsgfcultuurgfgeschiedenisgfreservatengflinksgf

Op de eerste plaats moet ik zeggen dat het erg moeilijk is goede informatie te vinden over de Tonkawa en dat terwijl het zo een prominente stam is in de geschiedenis van de indianen.
Het materiaal dat beschikbaar is over de geschiedenis van de Tonkawa is zo minimaal dat ik me richt op de culturele aspecten van de stam

De Tonkawa leefde in Texas vlakbij de plek waar nu Austin ligt. hun originele leefgebied was langs de " balcones Escarpment" tussen Austin en st Antonio. Maar eigenlijk was hun leefgebied groter waar ook de heuvels rond de llano en mason Texas bij hoorde.
Rond 1600 verdreven de Apache de Tonkawa uit hun gebied en nog later rond 1750 deden de Comanche hetzelfde en drukte de Tonkawa naar het oosten van de Edwards plateau. Dit bleef de verblijfplaats gedurende de Spaanse periode en tijdens de Texas/Amerikaanse periode van hun geschiedenis. Ze leefde in vrede met de Karankawa, en deelde met hen het land dat tussen hun leefgebied en het leefgebied van de Karankawa in lag. De Spanjaarden kwamen vaak gezamenlijke kampen van deze stammen tegen in deze gedeelde gebieden. ook deelde zij een stuk gebied met de Coahuiltecan die leefde ten zuiden van hen. Bexar Country(San Antonio) was een mix van Tonkawa in het noorden en de Coahuiltecan in het zuiden.
Het schijnt dat de Tonkawa gastheren zijn geweest voor vele andere stammen, dit bleek toen Spaanse handelaren meer als 12 verschillende stammen vanuit heel Texas gezamenlijk zagen bij de bronnen van San Marcos. Dit waren kampen om met elkaar te ruilen en handelen, met name de Caddo Jumano en de Coahuiltecan stammen waren dan te gast bij de Tonkawa en bleven daar een aantal maanden in de Zomer. terwijl zij dan daar waren wisselde ze nieuws en goederen uit en jaagden zij op de bizons op de Blackland vlakten. Het gebied waar de Tonkawa leefde was een soort van kruispunt tussen de stammen die uit het zuiden en westen. Wat ik hier mee wil aangeven is dat de Tonkawa een vreedzame stam waren die graag goed met hun buren wilde opschieten.

Tonkawa betekent "de mensen van de wolf" , en zij beweerde en geloofde dan ook dat zij allen nakomelingen waren van een mythische wolf. Dit was dan ook de reden dat de Tonkawa nooit een wolf doodde.
Door de antropologen werd het geloven in een dierlijke voorvader ook wel totemisch geloof genoemd. Zoals bij veel stammen met een totemisch geloof was de stam verdeelt in clans, die ieder in een mythisch dier of geest geloofde die hen beschermde.

De Tonkawa weigerde om het land te gaan verbouwen omdat ze zeiden dat ze wolven waren en die jaagde voor hun voedsel en verbouwden geen voedsel. Dus kwamen ze aan voedsel door te jagen en te verzamelen, zij waren dus zogenoemde jagers- verzamelaars. Zij leefde dan ook in een gebied waar er genoeg wild was om op te jagen en nog steeds is dit een gebied waar de meeste herten zitten om op te jagen in Texas. Op de Blackland vlakten onder aan het Edward plateau waren er ook veel bizons om op te jagen en ook bevonden zich reusachtige bronnen waarvan sommige zelfs uitmonden in een rivier.. De Colorado en Guadalupe rivieren liepen ook dwars door het land van de Tonkawa en dit betekende weer vissen en schaaldieren in overvloed. Langs de rivieren groeide Pecan bomen waarvan de Tonkawa ook gebruik maakte. Met zoveel voedsel beschikbaar was het dan ook niet nodig voor de Tonkawa om voedsel te gaan verbouwen.
De Tonkawa leefde zowel in Tipis als in hutten of wickiups. Zij tatoeëerde hun lichamen en gezichten met zwarte lijnen net als de Karankawa, Wichita en de Jumanos stammen overigens. Dit zorgde ervoor dat de Spanjaarden vaak niet konden zien met welke stam ze nu precies te maken hadden.
De Tonkawa waren bevriend met de Caddo, Karankawa, Jumanos en de Coahuiltecan stammen. Zij waren vijanden van de Comanches en Apaches. Zij stonden ook op goede voet met de engels talige Amerikanen, althans zij waren niet erg agressief tegen hen.
Rond 1850 werden ze verhuist naar een reservaat in Noord Texas en nog later werden ze verhuist naar een reservaat in Oklahoma.
Vaak sloten de Tonkawa verbonden met de Anglo's tegen de Comanches die de Tonkawa uit hun heuvelgebieden hadden verdreven. Ook waren zij regelmatig verkenners van de Texas Rangers of namen dienst in het leger. Het belangrijkste moment in hun geschiedenis dat ze een verbond sloten met de Texanen was tijdens de slag van Plum Creek tegen de Comanches.
In 11960 waren er nog maar 35 Tonkawa in Oklahoma, maar er schijnen er nog een aantal anoniem te wonen rond Bistrop ten oosten Van Austin.