gastenboekrkaartr

Stuur een Emailtje bij vragenzoek op de websiteTerug naar het beginvolgende

Waco

taalgflokatiegfpopulatiegfbandsgfcultuurgfgeschiedenisgfreservatengflinksgf

Één van de divisies van de Tawakoni, wiens nederzetting tot nog na 1830 op de plek van de huidige stad Waco in Texas stond. De naam komt niet onmiskenbaar voor in de geschiedenis tot na 1820, toen ze voor het eerst werden vernoemd in Amerikaanse verslagen. Omdat de Tawakoni duidelijk de Toucara zijn die La Harpe bezocht in 1719 aan de Canadian Rivier, is niet geheel onmogelijk(en wordt verondersteld) dat de Honecha of Houecha, Door zowel La Harpe als Beaurain geduid als één van de Toucara groep, identiek zijn aan de Waco. Het blijft echter vreemd dat zij niet eerder vernoemd worden onder die naam gedurende de 18de eeuw. Men vermoed ook dat the Quainco op de kaart van L’Isle eigenlijk de Waco zijn.
kssrt isle
De l'Isle’s map

Dat het plaatsje Waco van de 19de eeuw, identiek was met de één of de ander van de twee naburige Tawakoni nederzettingen aan de Brazos, bekend in de late 18de eeuw respectievelijk als het plaatsje El Quiscat aan dat van de Flechazos, is duidelijk, het is echter onmogelijk te bepalen, welke van de twee. Maar goed, aangezien beide plaatsjes worden toegeschreven aan de Tawakoni, is een verdere beschrijving ook niet nodig.
Volgens Stephen F Austin,bestond het belangrijkste dorp van de Waco in 1824, uit ongeveer 33 Graas huizen en bedroeg de oppervlakte circa 40 hectare, met 100 mannen. Een halve mijlen naar beneden was nog een nederzetting met 15 huizen, die dichter bij elkaar waren gebouwd. De Waco bebouwden op dat moment zo’n 200 hectare met maïs omsloten met heggen. Op die plek, waar de nederzetting stond, is nu nog een Native kunstwerk van aarde te zien, dat vermoedelijk gebruikt werd voor militaire doeleinden(1898). De Waco waren betrokken bij de verdragen die de VS sloot met de Wichita in 1835 en in 1846, toen het reservaat in het huidige Oklahoma werd gecreëerd. In 1902 kregen ze delen land en werden burgers.