gastenboekrkaartr

Stuur een Emailtje bij vragenzoek op de websiteTerug naar het beginvolgende

Hoe wonen de Indianen?

kaart wonen

 

Wigwam

De Wigwam, was een ronde hut, gebruikt door veel verschillende Indiaanse stammen in het oosten en zuidoosten. Het wordt beschouwd als een van de meest eenvoudige, doch beste hutten die er bestaat. De hut was net zo veilig en warm als de hutten van de vroege kolonisten. De buitenkant van de hut was bedenkt en kon het ergste weer in de regio weerstaan. De man van de familie, was verantwoordelijk voor het framewerk van de hut. Jonge groene taken van zo’n 5 tot 7 meter lang werden van de bomen gehakt. Deze werden vervolgens soepel gemaakt door ze te buigen. Vervolgens werd er op de grond een cirkel gemaakt van 3 tot 5 meter. Daarna werden de takken over de cirkel gebogen, de lange werden voor het midden gebruikt de kortere aan de zijkanten. De takken vormden zo bogen in alle richtingen van de cirkel. Een tweede serie takken werd vervolgens om de hut gebonden om deze stevigheid te geven. Het geheel werd bedenkt met de bast van bomen.

wigwam

boven begin

 

Earth Lodge

Een andere vorm van “woningbouw” op de plains was de Aardenhut of earthlodge . Deze hutten vind je meetsal op de oostelijke plains. Deze hutten werden gemaakt van takken en graszoden. De meeste van deze dorpen lagen aan een rivier of stroom en werden permanent bewoond door hun bewoners. De hutten werden dicht op elkaar gebouwd in een cirkel en waren vaak omringt met palissaden ter bescherming. Deze oostelijke bewoners hielden zich voornamelijk met landbouw bezig. Gewassen als graan, bonen en pompoen werden verbouwd, geoogst en vervolgens opgeslagen in voorraad kuilen onder de vloeren van de huizen.

earthlodge

boven begin

 

Longhouse

De Indianen van het Noord- Oosten waren afhankelijk van het gebruik van hout. Die zie je dan ook terug in hun woonvorm. De hutten waarin de Indianen van het Noord- Oosten leefden worden Long- Houses genoemd. De indianen gebruikten deze Long Houses vooral in de winter. Het Longhouse was een zogenaamd appartement- huis, waarin verschillende families leefden. In één longhouse bevonden zich meestal drie of vier vuurplaatsen die de hut vulde met rook. Daarom zaten er een aantal gaten in het dak waardoor de rook kon ontsnappen. Naar schatting waren de Longhouses 15 tot 20 meter lang. Het gebouw dat voor ceremoniële zaken werd gebruikt, werd op dezelfde wijze gebouwd, alleen waren deze soms wel 60 meter lang en tien meter hoog.

long 2

In principe is een longhouse niet meer dan een uitgestrekte vorm van een Wigwam. Het bouwen van een Longhouse begon normaal gesproken met het plaatsen van twee rijen rechte stammen van de Iep. De stammen die tegenover elkaar stonden werden vervolgens naar elkaar toegebogen en aan elkaar gemaakt, zodat er een rij van bogen ontstond. De uiteinden werden op twee verschillende manieren dicht gemaakt. de eerste was door halve cirkels van takken te maken en deze aan de constructie vast te maken de andere was door stammen in een lijn naast elkaar te plaatsen zodat er platte einden ontstonden. Uiteindelijk werd het geheel bedekt met de bast van bomen.

longhouse 1

 

long 3

boven begin

 

The Chickee

Een Chickee is een type hut dat door de Noordelijke Seminole werd uitgevonden. Chickee is dan ook het Seminole woord voor huis. Deze stijl van bouwen werd door de Seminole ontdekt begin 18de eeuw toen zij, opde vlucht voor het Amerikaanse leger, een snelle manier van hutten bouwen moesten hebben. de hut bestond uit een aantal palen, bedekt met een dak van gras. De zijkanten waren open en de vloer was verhoogt zodat ze beschermd waren tegen roofdieren, insecten en overstromingen.

chickee

boven begin

 

Grasshouse

Op de zuidelijke plains leefden de stammen, waaronder de Wichita in Grasshouses. Dit waren ronde hutten waarvan het frame gemaakt was van de takken van de Cedar boom. Op de zuidelijke vlakten was het zomers erg heet en deze gras hutten gaven de broodnodige verkoeling. De Wichita leefden niet het hele jaar in de hutten omdat ze niet geschikt waren in de winter. Na elke winter keerden ze echter terug naar de dorpen met de Grasshouses om deze te repareren en er vervolgens gedurende de lente, zomer en herfst te verblijven. Het frame van takken werd bedekt met een dikke laag Bluestem gras. In een hut leefden zo’n twaalf personen inclusief de ouders hun kinderen en hun getrouwde dochters met schoonzoon en eventuele kleinkinderen.

grasshouse

boven begin

 

Hogan

De Hogan is het traditionele “Thuis” van de Navajo. Meestal is de Hogan rond of ovaal van vorm, maar tegenwoordig zijn zie vierkant. De Hogan wordt als heilig beschouwd door die gene die de religie van de Navajo praktiseren. Het religieuze lied “The Blessingway” beschrijft hoe de eerste Hogan werd gebouwd door Coyote met de hulp van de bevers om een huis te worden voor de “eerste mens, eerste vrouw en pratende god”  De Beaver- mensen gaven de Coyote instructies en materialen om de eerste Hogan te bouwen. Deze Hogan noemt men nu de gevorkte stok of mannelijke Hogan, en lijkt op een piramide met vijf kanten. De “Ronde” of “vrouwelijke” Hogan is dus ovaal en veel groter, hierin spelen de kinderen en koken de vrouwen en vermaken de mannen elkaar met verhalen. De Navajo maakten deze Hogan tot eind 19de eeuw.boven begin

hogan

 

 

Tipi

De Indianen van de Plains leefden in een van de meest bekende “hutten” die men kent, de Tipi of ook wel Teepee, Tepee genoemd. De stammen van de Plains adopteerden allemaal deze manier van wonen omdat de meeste van hen jagers waren en zij hun tenten snel moesten kunnen afbreken en vervoeren. De Tipi was wat dat betreft een ideale woning omdat hij bestendig was tegen de hitte van de zomer en de koude van de herfst en winter. Ook weerstonden zij de harde wind, die dagelijks op de Plains waaide. De Tipi was gemaakt van een basisframe van drie tot vier lange palen bedekt met dierenhuiden. Deze huiden werden vaak beschildert met felle kleuren zodat men kon zien wie er in de tent woonden. De Indianen van de Plains gebruikten overal, acht tot twintig huiden om de Tipi mee te bedekken. In de top van de Tipi was een rookgat, dat men kon afsluiten om de warmte binnen te houden of kon openen om de rook naar buiten te laten.boven begin

tipi

 

Wattle en daub

Wattle en Daub huizen werden gebruikt in het zuidoostelijke deel van Amerika, met name door de Creek. De woning was opgebouwd uit palen . Tussen de palen door werden dunne takken geweven, ook wel Wattles genoemd. Vervolgens werd eer een mix van klei in Grass in de Wattle geduwd(Daubt). Het dak werd van Ceder hout of takken gemaakt. In de hut was een vuurplaats en in het dak bevond zich een rookgat. Het dak was groot genoeg om er huiden, tabak en vlees aan te hangen zodat het kon worden gerookt. De huizen werden voornamelijk in de winter bewoond. In de zomer leefde men in een vergelijkbare constructie, alleen dan zonder de muren.boven begin

wattle

 

Wickiup

De Wickiup is de Zuidwest en westelijke variant op de Wigwam uit het Noordoosten. de Wickiup is een "doom" vormige hut. Vergelijkbaar met de vorm van de Wigwam. Een groot verschil tussen beide hutten is er niet, in het noordoosten werd er echter vaker gebruik gemaakt van huiden dan in het westen en zuidwesten, waar ze mestal voor een bedekking van struiken en gras kozen. boven begin

wickiup

 

Plankhouse

Een vorm van hut die voornamelijk in het noorden van Californie gebruikt werd.
De hut werd gebouwd van gepleten planken. De boustijl lijkt erg op die van de blanken, maar reeds honderden jaren voor het arriveren van de blanken in het gebied werden deze hutten al door de indianen gebouwd.

plankhouse

boven begin

Pitthouse

Eén van de Oudste Native bouwstijlen. Bij de bouw van een dergelijke hut wordt takken, struiken en modder als bedekking gebruikt. Hierdoor is de hut koel in de zomer en warm in de winter. een deel van de hut bevind zich ondergronds.

pitthouse

boven begin

Pueblo

De Pueblo is eigenlijk meer een bouwstijl, dan een soort hut. Logischerwijs werden de Pueblos gebouwd door de Pueblo Indianen in het zuidwesten. Het woord Pueblo komt van het latijnse woord Populus, wat "dorp" betekend. Een pueblo was eigenlijk meer een samenvoeging van een groot aantal hutten gemaakt van palen en aarde of stenen waardoor er een complete nederzetting ontstond. Om de veligheid te garanderen, waren er geen ramen in het onderste deel van een Pueblo en bevonden de ingangen van de huizen zich op het dak, waar men door middel van ladders naartoe en in moest klimmen.

pueblo

boven begin