gastenboekrkaartr

Stuur een Emailtje bij vragenzoek op de websiteTerug naar het beginvolgende

De Omaha

taalgflokatiegfpopulatiegfbandsgfcultuurgfgeschiedenisgfreservatengflinksgf

De Omaha stam, stamt van origine af van de Sioux of Dakota natie. Rond de 15de eeuw leefden zij in Bij het huidige Cincinnati, waar de rivieren de Ohio en Wabash elkaar kruisten.. Samen met de Quapaw Migreerden de Omaha naar het westen. De Omaha’s settelden zich bij de mond van de Missouri rivier in de buurt van het huidige St. Louis, Missouri. De Quapaw trokken verder naar het zuiden en sloegen hun kampen op aan de west zijde van de rivier de Mississippi.
De Omaha ofwel” zij die tegen de wind of stroming in gaan” Bleven bij St. Louis tot aan het einde van de 18de eeuw. Toen trokken zij naar het noorden, langs de rivier de Missouri tot aan de mond van de Big Sioux rivier, bij het huidige Sioux City in Iowa. Van daar uit volgden zij de Big Sioux rivier tot aan de Rock rivier en ze stopten uiteindelijk bij Pipestone in Minnesota. Vervolgens trokken zij weer zuidwaarts richting de Missouri rivier, waarbij zij de jachtgronden ten westen van de rivier bejaagden(Nebraska). Hun gebied liep vanaf Yankton, zuid Dakota, zuidwaarts tot aan Rulo, Nebraska en dan 150 mijlen westwaarts, een gebied dat ongeveer 35.600.000 hectare besloeg. Waar zij vervolgens de 35 jaar daarna bleven weten we niet, maar zij hadden in ieder geval dorpen bij Homer en Bellevue in Nebraska. Iedere acht tot tien jaar verhuisden de dorpen naar een nieuwe locatie met vruchtbare grond en nieuwe jachtgebieden.
Rond 1750, ontmoetten de Omaha de eerste Europese bonthandelaren in de omgeving van Bellevue. Rond 1800, trouwde de eerste van deze bonthandelaren met een vrouw uit de Omaha stam. Tijdens de 18de eeuw leefden de Omaha hun leven op een goede manier. Zij waren uitstekende jagers en goede boeren. Zij verbouwden altijd Maïs, bonen, Pompoenen en meloenen. De bizon voorzag in alles wat zij verder nodig hadden, zoals vlees, kleding, dekens, mantels, touw brandstof, etc.
Tegen het jaar 1815, begonnen de Omaha zich ernstige zorgen te maken over het afnemende aantal bizons en het aantal vijandelijke stammen in hun omgeving. Dit leidde er toe dat zij hun eerste verdrag met de Verenigde Staten sloten.
Op dit moment bestaat de stam uit zo’n 5000 geregistreerde leden, waarvan er zo’n 3000 in een reservaat verblijven.