gastenboekrkaartr

Stuur een Emailtje bij vragenzoek op de websiteTerug naar het beginvolgende

De Osage

taalgflokatiegfpopulatiegfbandsgfcultuurgfgeschiedenisgfreservatengflinksgf

De Osage moeten gerekend worden tot de Semi- Nomadische jagers. Met andere woorden, naast het verbouwen van groenten, gingen zij ook drie maal per jaar op jacht.
De jachtpartijen werden georganiseerd door een raad van wijzen mannen en ze vonden plaats in de lente, Zomer en herfst. De mannen jaagden op Bizon, hert, eland, beren en andere klein wild. De vrouwen hielden zich bezig met de slacht van de dieren en met het drogen van het vlees en bewerken van de huiden. Ook verzamelde de vrouwen planten, kruiden en bewerkten zij de akkers in de vaste dorpen.
De Mannen scheerden meestal hun hoofden kaal en lieten alleen een zogenaamde scalplok over die liep van hun voorhoofd tot in de nek. De scalploken verschilde van elkaar en men kon aan de vorm zien van welke clan de eigenaar deel uit maakte. De kleding van de mannen bestond uit leggings gemaakt van hertenhuiden, Mocassins en wanneer het kouder werd droegen zij een mantel gemaakt van een berenhuid of bizonhuid. Daarnaast droegen de mannen oorbellen versierd met kralen en tatoeëerden ze hun borst en armen.
De vrouwen hadden lang haar en droegen jurken gemaakt van hertenhuiden met daaronder een legging en mocassins. De kleding van de vrouwen werd geparfumeerd met het fijn gekauwde zaad van de Columbine. Daarnaast droegen de vrouwen ook oorbellen, riemen versierd met kralen, armbanden en ook de vrouwen versierden hun lichaam met tatoeages.

De Osage stam is er een met een rijke historie. Zij noemen zichzelf de “Wazhazhe”. Op de een of andere manier is deze naam door het gebruik verbasterd in “Osage” en dit is dan ook de naam die bij Europees- Amerikanen is blijven hangen.
De Osage noemden zichzelf ook bij hun oude traditionele naam: “NiuKonska” wat vrij vertaald zoiets betekend als: De kleinen van de midden wateren. Volgens de traditionele overlevering van de stam, leefden de Osage sinds jaar en dag in centraal en oost Amerika. Zij leefden in vaste dorpen die aan de Missouri en Osage rivieren lagen en daarnaast bouwden ze jacht dorpen als zij op de bizon gingen jagen op de grote vlakten. In hun vaste dorpen verbouwende stam Maïs,pompoenen en Squash en dit dieet werd aangevuld met het vlees van de Bizon.
De Osage ontwikkelde een zeer complexe cultuur vergelijkbaar met een cultuur uit het westen.
De Osage werden door de blanken beschreven als oorlogszuchtig en dit had te maken met het feit dat zij hun gebied met verve verdedigde tegen indringers. De Osage slaagden er al snel in aan vuurwapens te komen, wat hen een voordeel bezorgde bij de verdediging van hun gebied ten opzichte van de andere stammen in het gebied.
De Osage leefden dan ook op een strategische plek, tussen de stammen in het westen en de oprukkende kolonisten in het oosten en ze slaagden erin om hun gebied uit te breidden en de handel te controleren tussen deze stammen en de kolonisten tot in de 19de eeuw.

De Osage hadden een zeer unieke sociale structuur binnen de stam, die erop gericht was sociale balans en controle te houden. De basis voor deze structuur bestond uit de 24 clans, die ook wel vuurplaatsen of “Ton-mond-gthon of u-dse-” werden genoemd.
Volgens de overlevering van de stam, stuurde “Wakondah” de creatieve kracht van het universum de “skypeople” naar de aarde alwaar zij de “Earth people” ontmoetten om vervolgens met hen de Osage te vormen.
De Osage geloofden dat de kosmos verdeelt is in twee delen, de Lucht(de vader) en de aarde(de moeder) en daarom werden de clans ook verdeelt in twee groepen, Negen van de Clans behoorden tot de “sky people” en vijftien clans behoorde tot de “Earth people” en gezamenlijk vertegenwoordigden de clans alle krachten van de aarde.
Deze clans waren zowel sociale als religieuze eenheden. Iedere clan had een set levenssymbolen, waaronder, planten, dieren, hemellichamen en natuurverschijnselen zoals storm en onweer. Hoewel de clans wel door naam onderscheiden werden hadden ze geen vaste namen en werden ze meestal genoemd naar één van de symbolen van de Clan. Hierdoor waren er verschillende namen voor een clan. De Clans waren verdeelt in een aantal sub- clans die ieder geassocieerd werden met een symbool van de clan. Er was een rangorde binnen deze sub- clans en het belang van hun rituelen wisselde regelmatig van status. Eén van de Sub-clans binnen een clan werd de “sho-kah” genoemd en de leden van deze clan waren de officiële boodschappers van de clan.
Het lid zijn van een clan was van groot belang voor de Osage, omdat zijn status hiervan werd afgeleid. Het lid zijn van een bepaalde clan, betekende ook dat je niet binnen de clan mocht trouwen, nog sterker men mocht alleen met iemand trouwen van de tegenovergestelde clan. Iemand van de Earth people mocht alleen trouwen met iemand van de Sky people. Zoals alles in het leven was ook het huwelijk een interactie tussen de hemel en de aarde en de kinderen waren dan ook het product van deze interactie tussen beide.
De dorpen van de Osage bestonden uit twee rijen huizen, gesitueerd aan een centrale weg die van het oosten naar het westen liep. De twee leiders van het dorp woonden in grote huizen aan verschillende kanten van de weg, vlak bij het centrum van een dorp. De “Skypeople” leefden aan de Noord- zijde van de weg en de “Earth people” aan de Zuidzijde. Ook waren er in het dorp grotere huizen voor dorpsbijeenkomsten.
De Huizen van de Osage waren langwerpig en boden onderdak aan meerdere families. Meestal waren ze zo’n 35 meter lang en gemaakt van jonge scheuten die in de grond werden gestoken en bij elkaar gebonden. Klik hier
Men leefde in de dorpen op basis van regels en gebruiken die werden vastgesteld door een groep ouderen die ook wel” de kleine oude mannen” genoemd werden. Om lid te worden van deze groep “wijzen” moest een jongen een training ondergaan die vele jaren duurde en die al in de pubertijd begon. De kleine oude mannen gingen door zeven verschillende fasen van wijsheid, waarbij bij iedere fase het mesterschap van een complexe materie van heilige kennis werd geleerd.
De Osage hadden vele ceremonieën, voor onder andere het huwelijk, genezing van de zieken, de jacht, oorlog, vrede en het eren van de doden. Vele van deze ceremonieën vroegen om een speciale voorbereiding en de deelnemers droegen meestal speciale kostuums, ornamenten of ze beschilderden hun lichamen op een specifieke manier. Ieder clan had daarnaast specifieke taken binnen een ceremonie die er toe moesten bijdragen dat de stam in eenheid en voorspoed leefde.
In 1809, brak er een periode aan waarin de Osage diverse verdragen sloten met de Verenigde Staten. Deze periode duurde tot 1870 en resulteerde in een forse inperking van het gebied van de Osage. In totaal gaven zij 100.000.000 hectare land op in deze periode. In 1872 verhuisden ze naar een nieuw reservaat, gelegen in 3 gebieden in het van oudsher thuis gebied van de Osage. De drie gebieden lagen in Pawhuska, Hominy en Gray Horse. De hoofdstad van de Natie werd in Pawhuska opgericht en is daar nog steeds. Met de verhuizing ging er ook een oude profetie in vervulling waarin onder andere gesproken werd over de bewonen van een nieuw land dat hen grote rijkdom zou brengen. Deze voorspelling kwam uit en de Osage leefden in voorspoed gedurende de twintigste eeuw. Op dit moment leven er zo’n 10.000 geregistreerde Osage in de VS, waarvan het grootste deel in en rond de hoofdstad leeft.