gastenboekrkaartr

Stuur een Emailtje bij vragenzoek op de websiteTerug naar het beginvolgende

De Palouse

taalgflokatiegfpopulatiegfbandsgfcultuurgfgeschiedenisgfreservatengflinksgf

e Palouse/ Palus worden als stam erkend in het verdrag van 1855 met de Yakamas, als één van de 14 originele stammen en bands van de huidige natie van de Yakama. Deze Palus stam wordt ook door afstammelingen vertegenwoordigd in de raad van de Twaalf oorspronkelijke stammen verenigd in de “Confederatie van stammen uit het Colville Reservaat”. Deze groep bestaat voornamelijk uit Salish sprekende stammen.

 

De Palus zijn een Athapscan sprekende stam die leefden op het Colombia Plateau in het oostelijk deel van Washington, het noordoostelijke deel van Oregon en in Noord- Centraal Idaho.
de mensen uit deze regio, leefden in drie groepen, de Boven- , midden-, en beneden bands. Hun traditionele leefgebied besloeg onder andere delen rondom de waterwegen zoals de rivieren de Columbia, Snake en Palouse.

Van origine waren het nomadische indianen, die hun voedselbronnen volgden gedurende de seizoenen. De Palus kwamen samen met andere nomadische stammen om zo gezamenlijk te kunnen jagen, verzamelen, vissen, handelen en feesten te vieren. Zij leefden in de buurt van andere stammen, zoals de Nez Perce, Wanapum, Walla Walla en Yakama.

In oktober van het jaar 1805, ontmoetten Lewis en Clark de stam. Het grootste deel van de stam was toen echter afwezig om te jagen en voedsel te verzamelen. Terwijl zij daar waren, schonken zij één van de zilveren vredes medailles aan Chief Kepowhan. De dagboeken van de groep ontdekkers, duiden de stam als een separate van de Nez Perce. De leden van de stam waren uitstekende ruiters en de term Appaloose is waarschijnlijk een verbastering van de term Palouse paard. Honderden paarden van de stam werden tijdens de Indian Wars, afgeslacht om de stam te verlammen.