gastenboekrkaartr

Stuur een Emailtje bij vragenzoek op de websiteTerug naar het beginvolgende

De Sarcee

taalgflokatiegfpopulatiegfbandsgfcultuurgfgeschiedenisgfreservatengflinksgf

De Sarcee zijn een Athapaskan of Dené stam wiens reservaat tegen de zuidwestelijke grens van de stad callgirl ligt.
Hun Naam “Sarcee” komt waarschijnlijk van het Blackfoot woord voor”dapper of hard”. De Sarcee, noemen zichzelf “Tsúùt'ínà” vertaald betekend dit “vele mensen of alle mensen” Na het teken van een verdrag in 1877, verhuisden de Sarcee naar hun huidige reservaat van circa 280 km2 groot.
Volgens hun legenden, splisten de Sarcee zich af van een Noordelijke stam, vermoedelijk de Beaver en vertrokken naar de Plains, waar zij nauw contact onderhielden met de Blackfoot, Cree en Stoney. Het feit dat zij de Plains cultuur aanhingen, onderscheid hen van de noordelijke Dené stammen, maar zij bleven hun Athapaskan taal trouw.
Kapitein Palliser, schatte het aantal Sarcee , tijdens zijn reis in 1857 op circa 1400. Epedemieen van de pokken (1837), Scharlaken koorts (1864) en andere ziekten en oorlogen, reduceerde hun aantal tot 400- 450, tegen de tijd dat zij zich in het reservaat vestigden. Tegen het jaar 1924 was hun bevolking afgenomen tot 160. Op dit moment zijn er weer zo’n 1225 sarcee.
Toen Diamond Jennes het reservaat van de Sarcee in 1921 bezocht, bestond de stam uit 5 verschillende bands: Big Plumes, Crow Childs, Old Sarcees, Crow Chiefs en Many Horses. Voordat zij in het reservaat gingen leven, werd iedere band geleid door een chief en leefden zij in tipis op de Plains, langs de randen van de wouden waar zij in de winter jaagden. In de zomer trokken de stammen de plains op en verzamelden zij zich op één plek om op de Bizon te jagen, bessen te verzamelen en ceremonieën uit te voeren. Zij geloofden in een Bovennatuurlijk wezen dat je kon bereiken door een visioen of droom. De zoektocht naar een dergelijk visioen, voor dapperheid(mannen) en kuisheid( voor vrouwen) was erg belangrijk. Huwelijken werden meestal tussen families onderling geregeld en de uitwisseling van geschenken weergaf de status van de Familie.
Bekende leiders van de Sarcee zijn Chief Bull Head en David Crowchild. De band word nu bestuurd door gekozen Chief en zijn raadsheren. Hoewel de Sarcee zich steeds meer aan de moderne tijd hebben aangepast, zetten zij zich wel in om hun oude cultuurgoed een nieuwe plek in hun samenleving te geven. Het Sarcee cultuurprogramma, legt onder andere hun taal, geschiedenis Folklore vast.