gastenboekrkaartr

Stuur een Emailtje bij vragenzoek op de websiteTerug naar het beginvolgende

Wasco & Wishram

taalgflokatiegfpopulatiegfbandsgfcultuurgfgeschiedenisgfreservatengflinksgf

Wasco (van het woord wacqlo wat kop of kleine schaal betekend) verwijst naar de vorm van de rots die vlak bij hun belangrijkste dorp lag. Het is een stam uit de Chinook taalfamilie die vroeger aan de zuidzijde van de Columbia rivier leefden. Deze stam samen met de Wishram (ook bekend onder Tlakluit en Echeloot) aan de noordelijke zijde van de Columbia, waren de meest oostelijk levende substammen van de Chinook. De stammen waren bijna identiek qua levensstijl, cultuur en taal. Toch zijn beide stammen in aparte reservaten geplaatst. In het noordoosten en zuiden grensde zij aan de Shahaptian stammen en in het westen aan de gerelateerde Chinook stammen(White Salmon and Hood River Indianen, Mooney' a Chiluktkwa en Kwikwnlit).

Zij deden mee aan het verdrag van 1855 en verhuisden naar het Warm Springs reservaat in Oregon , waar er nu nog zo’n 200 leven.

De Wasco bewoonden een aantal verschillende dorpen,waarvan er sommige alleen in de winter of tijdens de zalmvangst werden gebruikt. De namen van deze dorpen zijn van oost naar west: Hlgaliacha, Igiskhis, Wasko (een paar mijlen boven het huidige The Dales), Wogupan, Natialalaik, Gawobumat, Hliekala-imadik, Wikatk, Watsokus, Winkwot (bij The Dalles) Hlilwaihldik, Hliapkenun, Kabala, Gayahisitik, Itkumahlemkt, Hlgaktahlk, Tgahu, Hliluktik, Gahlentlich, Gechgechak, Skhlalalis.

De Wasco waren een sedentaire stam en leefden voornamelijk van de visvangst(verschillende soorten zalm, zuigvissen, steuren en alen) en in mindere mate van het verzamelen van eetbare wortels, bessen en heel soms de jacht op klein wild.De zalmen werden gevangen in de lente en herfst, gedeeltelijk met schepnetten, maar ook met de speer. Kleinere vis werd gevangen met een haak of soorten visfuiken. Vaste visplekken waar een erkende vorm van eigendom. De vangst van de eerste zalm van het seizoen ging gepaard met een ceremonie en moest leidden tot een goede vangst. Geplette zalmvlees werd meestal voor de winter opgeslagen en vormde een belangrijk handelsproduct.

De kledingdracht van de Wasco bestond uit dekens van dierenhuiden(beer, hert, wolf, coyote en berggeit)shirts zonder mouwen gemaakt van coyote- of wasbeerhuiden, lendendoeken van wasbeer en Moccasins van hertenhuid, handschoenen en sneeuwschoenen werden van Coyotehuid gemaakt. Ze gebruikten twee soorten hutten;het meestal gedeeltelijk ondergronds gebouwde huis bedekt met de bast van de Cedar en ingebouwde platforms op om te slapen en het zomerhuis met een frame van palen en een bedekking van Cedar bast. De meeste hutten hadden meerdere vuurplaatsen en huisvestte drie of vier families. Regelmatig maakten ze gebruik van de zweethut. Tijdens hun jeugd werd het voorhoofd afgeplat en werden de oren doorboord met vijf gaten in ieder oor. Volwassenen van wie het voorhoofd niet afgeplat was werden gezien als lager in rang. Pubertijd rituelen werden gehouden voor zowel jongens als meisjes en zij hadden de gebruikelijke taboes, met het volwassen worden werd er een menstruatiedans gehouden en moesten de jongens op zoek naar kracht en een of meer beschermgeesten.

Wanneer een persoon begraven werd, dan werd hij of zij op een blank gelegd en in een “dode mensen huis” gelegd. Soms werden slaven levend met een Chief begraven om hem te vergezellen in de volgende wereld. Er bestonden 3 verschillende klassen binnen de stam; Bovenaan stonden de Chiefs, daaronder kwamen de gewone mensen en dan kwamen de slaven( die gevangen werden genomen). Zij hadden geen clan of totem organisatie en het dorp was de belangrijkste sociale eenheid. De religie bestond uit het verkrijgen van persoonlijke beschermgeesten. Deze kon je vergaren door middel van spirituele zoektochten. De belangrijkste ceremoniële dansen waren de menstruatie dans, de bescherm geest dans en de scalpdans. De meest belangrijke feit in de mythologie van de stam is de rol die de coyote speelt, als cultureel held en transformeerder.

Chinook Man& Chinook vrouw